Ordlista

Här finns en ordlista med begreppsförklaringar för fackord och begrepp som förekommer i VA-projekten.

ABVA: Allmänna bestämmelser för användande av de kommunala vatten- och avloppsanläggningarna. ABVA är en föreskrift som beslutas av kommunfullmäktige och är bindande.

Anläggningsavgift: Engångskostnad för inkoppling till kommunalt dricks- och/eller spillvatten. Anläggningsavgiften tas ut oavsedd om fastighetsägaren ansluter sig till VA-nätet eller ej.

Allmänt ledningsnät: Det kommunala ledningsnätet för vatten och spillvatten. Liknande begrepp är allmänna vattentjänster, allmänt VA-nät, allmän VA-anläggning etc. Alla dessa syftar på olika sätt på vatten och avlopp tillhandahållet av kommunen.

Detaljprojektering: I detaljprojekteringsskedet utformas det tekniska underlaget för en upphandling av entreprenör enligt förstudie och systemhandling. En ändring av servis är i detta skede inte längre möjligt. Detaljprojektering sker efter förstudie och framtagande av systemhandlingar men före upphandling.

Entreprenör: Används i det här sammanhanget för den eller de aktörer som fått uppdraget av VA-bolaget att genomföra ett ledningsarbete.

Fastighetsägare: Den som äger en fastighet. Enligt vattentjänstlagen jämställs bland annat arrendator och tomträttsinnehavare med fastighetsägare. Rätten att använda en allmän VA-anläggning är knutet till fastigheten och inte till fastighetsägaren och består så länge fastigheten består.

Förbindelsepunkt: Anslutningspunkt mellan det kommunala VA-nätet och VA-ledningar på den egna fastigheten, se även ”Servis”.

Förstudie: En förstudie görs för att ta fram förutsättningarna för ett projekt. I förstudien klarläggs omfattningen av projektet, nuläget analyseras, innehållet struktureras och intressenter kartläggs. Vidare tas lösningsförslag fram, krav tydliggörs och en plan för dess genomförande tas fram. Förstudien sker före framtagande av systemhandlingar, detaljprojektering och upphandling.

Huvudman: Den kommunala förvaltning eller annan likartad organisation som har ansvaret för verksamheten.

Ledningsägare: Den som äger en ledning. Ledningsägare för Karlskogas vatten- och spillvattennät är VA-bolaget i Karlskoga. Ledningsägare för ledningar från det allmänna ledningsnätet till enskild fastighet är i de flesta fall fastighetsägaren. När ledningsägare och fastighetsägare är olika upprättas oftast ett avtal för att reglera respektive parts rättigheter och skyldigheter. Se även markupplåtelseavtal och ledningsrätt

Ledningsrätt: Reglerar ledningsägarens rätt och tillgång till ledningar som ligger på en enskild fastighet. Ledningsrätten skapas genom ansökan till och beslut hos lantmäteriet. Ansökan om ledningsrätt görs av VA-bolaget. Ledningsrätten när det gäller VA-nätet i Karlskoga upprättas efter ledningarna dragits. Se även markupplåtelseavtal.

LTA: Lätt tryckavlopp innebär att spillvattnet transporteras i trycksatta ledningar som följer terrängen. Anslutna fastighetsägare pumpar sitt avloppsvatten in i huvudstammen. Detta skiljer sig från självfall då vattnet rinner till huvudstammen utan föregående pumpning. Ett område kan antingen vara en blandning av LTA och självfallsledningar eller ett renodlat system av antingen LTA eller självfallsledningar.

Markupplåtelseavtal: Avtal mellan fastighetsägare och VA-huvudmannen för att reglera rättigheter, skyldigheter och ersättning mellan ledningsägare och fastighetsägare. I VA-bolaget upprättas markupplåtelseavtalet med fastighetsägaren innan en ledning dras och ligger sedan till grund för ledningsrätten. Se även ledningsrätt.

Servis: Den punkt som upprättas av VA-huvudmannen för att fastigheten ska kunna anslutas till det allmänna vatten- och spillvattennätet. Punkten anläggs fysiskt i form av en ventil eller brunn ca 0,5 meter utanför fastighetsgränsen. VA-bolaget i Karlskoga ansvarar för ledningen fram till förbindelsepunkten. Ledningen in på fastigheten, den s.k. servisledningen, ansvarar fastighetsägaren för. I samband med att förbindelsepunktens läge planeras samråder VA-bolaget i Karlskoga med fastighetsägaren. Fastighetsägarens synpunkter beaktas så långt som möjligt, men det är i slutändan huvudmannen som bestämmer förbindelsepunktens läge.

Servisanmälan: När du ska ansluta din fastighet till det kommunala VA-nätet ska du göra en servisanmälan, en beställning på anslutning. Information och blanketten för beställning hittar du under www.karlskogaenergi.se/Vara-tjanster/va/anslut-din-bostad/ Observera att servisanmälan inte krävs för att anläggningsavgiften ska kunna tas ut.

Servisledning: Den ledning som förbinder den kommunala huvudledningen med husets ledningssystem.

Servitut: Servitut är en rätt för en fastighet att använda en annan fastighets väg, brunn eller liknande. Ett servitut är knutet till en viss fastighet, inte till en viss person. Servitutet gäller alltså oavsett vem som äger fastigheten. Det finns två typer av servitut, avtalsservitut och officialservitut. Ett avtalsservitut bildas genom avtal mellan fastigheternas ägare och ett officialservitut bildas genom beslut från Lantmäteriet.

Självfallsledning: Ledning där spill-/dagvattnet leds vidare med hjälp av gravitation.

Spillvatten: Avloppsvatten och dagvatten som leds bort genom ledningsnätet.

Systemhandling: I en systemhandling redovisas de tekniska lösningarna i ett projekt, t.ex. föreslagen ledningssträcka samt ledningsdimensioner. I detta skede kan VA-bolaget i Karlskoga kontakta boende för önskemål om placering av servis. Systemhandlingar tas fram efter förstudien men föregår detaljprojektering och upphandling.

Upphandling: Offentlig upphandling blir aktuellt när myndigheter och andra offentliga aktörer ska köpa in varor, tjänster eller byggentreprenader. Det är själva inköpsproceduren som kallas offentlig upphandling. Underlag för offentlig upphandling utgörs av det som har tagits fram i detaljprojektering.

VA: Förkortning för Vatten & Avlopp.

VA-huvudman: Organisation som juridiskt och ekonomiskt ansvarar för VA-verksamheten. För vatten- och spillvattennätet i Karlskoga är VA-bolaget i Karlskoga VA-huvudman.

Verksamhetsområde för vatten och avlopp: Det geografiska område inom vilket en eller flera vattentjänster finns tillgänglig genom den allmänna VA-anläggningen. Verksamhetsområde beslutas av kommunfullmäktige och inom detta område har kommunen en skyldighet att tillhandahålla de vattentjänster (vatten och avlopp) som anges i verksamhetsområdet. I och med det finns det heller ingen möjlighet att välja bort dessa tjänster inom verksamhetsområdet.