Så kan du påverka din elräkning

Att minska elförbrukningen är det som kortsiktigt får störst påverkan på din elräkning. Här är en sammanfattning av Energimyndighetens tips för att minska förbrukningen:

Sänk inomhustemperaturen – en grad minskar energianvändningen med 5 procent. Se till att du inte ställer möbler i vägen för elementen och termostaterna.

Tilläggsisolering kan göra stor skillnad för husets behov av uppvärmning. Börja med att isolera vinden.

Se över fönster och dörrar - Täta, renovera eller byt ut för att förhindra kallras och kallstrålning.

Se över ventilationen - ett energieffektivt ventilationssystem återvinner värmen från frånluften. Rengör ventilationskanaler och fläktar. Byt filter för att det ska fungera optimalt.

Duscha kortare tid – halverar du din duschtid så halverar du också el- och vattenförbrukningen.

Byt till snålspolande kranar - det kan spara cirka 40 procent av varmvattnet.

Släck lampor i rum du inte är i och byt till LED-lampor. En LED-lampa använder fyra till fem gånger mindre energi än en halogenlampa och den håller upp till 15 000 timmar.

Diska i diskmaskin och undvik att spola av disken före. Välj Eco-programmet. Att diska för hand drar upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin.

Tvätta i fylld tvättmaskin och välj inte högre temperatur än nödvändigt. Väljer du eco-programmet får du både låg energianvändning och ren tvätt.

Undvik torktumlare – häng kläderna för att torka i stället för att använda torktumlare. Torktumlaren använder hela två till tre gånger mer energi än tvättmaskinen.

Ställ in rätt temperatur i kyl och frys, +4 grader i kylen och -18 grader i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning.

Frosta ur frysen om det bildats is i den. Isen ökar energianvändningen och ger sämre matförvaring. Torka av baksidan av kylen och frysen så att kondensorn hålls dammfri. Även dammet gör att elanvändningen ökar.

Skippa standby – stäng av apparaterna helt när du inte använder dem. Och dra ur laddare när de inte används.

Källa: Energimyndigheten
Mer information finns på deras hemsida som du kommer till via denna länk (extern länk, öppnas i nytt fönster)