Stora biltvättarhelgen 27-28 april

Att tvätta bilen på garageuppfarten eller gatan kan skada vår vattenmiljö. Under Stora biltvättarhelgen fokuserar vi på hur och var man kan tvätta sin bil på ett miljövänligt sätt.

I Sverige utförs årligen cirka 15 miljoner biltvättar direkt på gatan där tvättvattnet rinner ner i gatubrunnen som är avsedd för dagvatten. Det som åker ner här passerar inte reningsverket utan sköljs ut i närmaste vattendrag - olja, skadliga tungmetaller, rengöringskemikalier och rester från asfalt hamnar direkt i våra bäckar, sjöar och hav. Dessa ämnen är inte bara skadliga för människor och miljön, de är dessutom svåra för naturen att bryta ner.

Gör en insats för miljön - tvätta rätt!

Det är alltid bäst att välja en tvättautomat eller tvätthall när det är dags att tvätta bilen. Där finns reningssystem och oljeavskiljare som tar hand om smutsvattnet på rätt sätt.

Om du ändå tvättar bilen hemma gör det på en gräsmatta eller en grusad yta, då renas vattnet grovt av jorden innan det når grundvattnet. Men tänk på att det ändå finns risk att rester av föroreningarna följer med vattnet längre ner i marken och skadar miljön.

Använd alltid miljömärkta produkter när du tvättar bilen. 

Stora biltvättarhelgen

Branschorganisationen Svenskt Vatten anordnar tillsammans med sina medlemmar Stora Biltvättarhelgen sista helgen i april varje år för att uppmärksamma hur viktigt det är att tvätta bilen på rätt sätt.