Frågor och svar

Här får du svar på de vanligaste frågorna om återvinning och återvinningsstationerna som finns utplacerade runt om i Karlskoga.

Återvinningsstationen

Vad är det för skillnad mellan en återvinningsstation och en återvinningscentral?

+

På återvinningsstationen (ÅVS) lämnar du endast förpackningar. Förpackningarna kan vara av plast, papper, glas eller metall, du kan även lämna tidningar. Återvinningsstationen är till för privatpersoner. Mosserud är vår bemannade återvinningscentral (ÅVC) där du bland annat kan lämna grovavfall som trädgårdsavfall, vitvaror, möbler, elektronik och liknande.

Varför får jag bara lämna förpackningar på återvinningsstationerna?

+

Det beror framför allt på förordningen om producentansvar, som innebär att den som sätter en förpackning på marknaden också ansvarar för att den kan samlas in och återvinnas. För att det ska fungera i praktiken måste politikerna definiera vilka varor som ska omfattas och definiera vilka som är ansvariga för att organisera och finansiera en insamling. Det kallas alltså producentansvar och förpackningar är en varugrupp som har producentansvar. En annan anledning är att olika typer av material används till olika typer av produkter, även om grundmaterialet (till exempel plast eller glas) är detsamma. Blandas förpackningsmaterial med produkter kan den nya råvaran bli av sämre kvalitet. Man kan till exempel inte blanda glasförpackningar med vilket sorts glas som helst. Fönsterglas och dricksglas är av annan kvalitet än den som används i glasförpackningar. Om de blandas får det nya glaset sämre kvalitet.

Får jag plocka material från behållarna?

+

Nej, materialet som har lämnats i behållarna på återvinningsstationen är producenternas. Att ta det betraktas som stöld.

Vem bestämmer hur stora hålen ska vara i behållarna?

+

Boverket (som är myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende) bestämmer om storleken på inkasthålen. Utformning och mått är satta för att hindra att någon, med risk för skada, tar sig in i behållarna. Så här används inkasthålen när du har större förpackningar att lämna:

Instruktion hur man vinklar en burk för att få in i återvinningscontainer

Är det bara hushållen som får lämna förpackningar vid återvinningsstationerna?

+

Ja, återvinningsstationerna är till för hushållens förpackningar. De är inte anpassade för verksamheter. Driver du ett företag eller en verksamhet är du välkommen att kontakta oss så hjälper vid dig att hitta en lämplig lösning.

Verksamheter som ur ett pedagogiskt syfte vill lära ut hur källsortering och återvinning går till, får givetvis besöka våra återvinningsstationer för att lägga förpackningar på avsedd plats i våra behållare. Det gäller verksamheter som förskolor, fritidshem, behandlingshem, SFI-grupper eller liknande.

Återvinning

Varför ska jag återvinna mina förpackningar?

+

Att källsortera och lämna sina förpackningar till återvinning gynnar miljön och sparar både energi och material. När du källsorterar får förpackningarna chans att bli återvunna, istället för att gå direkt till förbränning. 

Vad händer med de insamlade förpackningarna?

+

Alla förpackningar som lämnas vid återvinningsstationerna transporteras till olika återvinningsanläggningar, som materialåtervinner så mycket som möjligt av det insamlade materialet. Det som inte går att materialåtervinna går till energiutvinning som ersättning för fossil råvara i industrin.

Måste jag diska ur förpackningarna innan jag kastar dem på återvinningsstationen?

+

Nej du behöver inte diska ur förpackningen, det räcker att den är tömd på sitt innehåll. 

Kan jag lämna plastförpackningar i en plastpåse i insamlingsbehållarna?

+

Nej, förpackningarna ska lämnas löst i behållaren. Det underlättar sorteringen i senare led av processen. Om plastförpackningarna ligger inuti en påse finns en risk att de inte kan sorteras på rätt sätt och därmed inte heller kan materialåtervinnas.

Ska jag lämna mjuka och hårda plastförpackningar i samma behållare?

+

Ja, det stämmer. Du behöver inte skilja på mjuka och hårda plastförpackningar, utan kan lägga alla plastförpackningar i samma behållare, eftersom de hanteras på samma anläggning. Vi sparar därmed transporter och materialåtervinningen ökar.

Ska en påse som är silverfärgad inuti sorteras som plast eller metall?

+

Ofta är det angivet på förpackningen hur den ska sorteras, titta gärna i första hand om det finns en symbol eller en utskriven sorteringsangivning. Finns inte någon sorteringssymbol så kan du testa att knyckla ihop förpackningen. Behåller den formen sorteras den som en metallförpackning, vecklar den ut sig igen sorteras den som plastförpackning.