Skillnad på matavfall och matsvinn

Vad är skillnaden mellan matavfall och matsvinn?

Matavfall är de rester som uppstår när vi lagar mat och äter och som inte kan ätas upp. Exempelvis äggskal, fiskben och kaffesump.

Matsvinn är mat som slängs men som hade kunnat säljas eller ätas om maten hade hanterats på annat sätt. Det kan vara mat som hunnit bli gammal, matrester på en tallrik eller flytande livsmedel som spolas ner i diskhon.

Statistik

Naturvårdsverkets statistik över livsmedelsavfall visar på en minskande trend för den mängd som slängs av hushåll och därmed också för matsvinnet. Trots detta står hushållen för cirka 59 kg per person år 2021. Cirka 26 procent av hushållens fasta livsmedelsavfall uppskattas vara matsvinn.

Enligt den senaste undersökningen beräknas hushållen hälla ut cirka 18 kilo flytande livsmedel per person och år i avloppet. Exempelvis kaffe, te och mejeriprodukter.

Läs mer på Naturvårdsverkets hemsida (extern länk, öppnas i nytt fönster)