Prisändringar från 1 januari 2022

Vid årsskiftet sker förändringar av priserna på elnät samt vatten och avlopp.

Vi arbetar ständigt med att stärka infrastrukturen i Karlskoga och investerar årligen cirka 185 miljoner kronor i nät och anläggningar. Investeringarna har ökat för att förbereda Karlskoga inför kommande energiomställning. Dessa investeringar tillsammans med ökande kostnader för drift och underhåll gör att vi förändrar priset för elnät samt vatten och avlopp från årsskiftet. Prisförändringarna gäller både för privat- och företagskunder. 

Elnät

Vi ser ett ökat behov av att snabbare föryngra elnätet. Dels på grund av de ökade krav som ställs på elnäten från myndigheter och dels för att minska avbrotten och höja elkvaliteten. Vi måste också investera för att möta en elmarknad i snabb förändring med ökad elektrifiering, till exempel mer laddinfrastruktur och mer solpaneler.

Elnätspriset höjs med 2,9 procent. Av denna höjning kommer 1,1 procent från överliggande nät, vilket är en del som vi inte kan påverka.

För ett villahushåll med 25A säkring och med en förbrukning på 20 000 kWh/år innebär det en ökad kostnad per månad med cirka 30 kronor inklusive moms. För ett lägenhetshushåll med en förbrukning på 2 500 kWh/år innebär det en ökad kostnad per månad med cirka 6 kronor inklusive moms. 

Länk till prislista elnät 

Vatten och avlopp

VA-verksamheten ska bedrivas affärsmässigt till självkostnadspris. Kostnaderna har ökat då verksamhetsområdet blivit större och kommer att växa ytterligare. 

Åtgärder görs för att möta ökade miljökrav och VA-ledningsnätet har behov av ökad förnyelsetakt och klimatanpassning. Våra kostnader överstiger nuvarande intäktsnivå i taxan. Kommunfullmäktige beslutade därför vid sitt sammanträde den 16 november 2021 (KF §189) om en prisökning av den fasta brukningsaviften med 3,8 procent, de rörliga brukningsavgifterna är oförändrade.

Anläggningsavgiften för nyanslutning av en villa har varit oförändrad i många år och ökar nu med 10,6 procent för att täcka kostnaderna för att ansluta en fastighet. 

Prisförändringen på brukningsavgiften motsvarar cirka 23 kronor per månad för ett villahushåll med normal förbrukning.

Se hela VA-taxan här

Fjärrvärme

Fjärrvärmepriset är stabilt tack vare en bra bränslemix i kraftvärmeverket. För privatkunder har det inte varit någon prisökning sedan 2018 och det lämnas oförändrat även 2022.