Stora biltvättarhelgen 25-26 april

I Sverige görs cirka 30 miljoner biltvättar per år. Endast en tredjedel görs på biltvätten, övriga tvättar görs på garageuppfarten eller gatan.

Många tvättar bilen på garageuppfarten eller gatan där orenat vatten rinner, via dagvattenbrunnen, direkt ut i naturen och förorenar närmaste vattendrag sjö eller hav.

För att uppmärksamma oss alla på vikten av att tvätta bilen rätt arrangerar Mitt Vatten, Sveriges 290 kommuner  för rent vatten, stora biltvättarhelgen för andra året i rad. Tanken är att inspirera människor att tvätta bilen på rätt sätt för miljön skull.

Det är miljön som får ta kostnaden när du tvättar hemma

Många tror att man sparar pengar på att tvätta bilen hemma men i själva verket är det närmiljön - marken där du bor och där barnen leker, sjön och stranden där du badar på sommaren - som får betala priset istället.

Smutsen från våra bilar innehåller både oljerester och tungmetaller som rinner rakt ut i naturen när du väljer att tvätta på gatan. I en biltvätt däremot separeras vatten från olja och giftpartiklar som hanteras i separata reningsverk.

Bidra mer - använd miljömärkta produkter

Du kan bidra ännu lite mer genom att använda miljömärkta produkter. De är skonsammare mot miljön men gör ändå din bil skinande ren. Så använd miljömärkta bilvårdsprodukter om du tvättar bilen i en gör-det-själv-hall.

Tvätta på gräset

Har du inte tillgång till en biltvätt så är det minst dåliga alternativet att tvätta bilen på en gräsplan. Du filtreras smutsen innan vattnet rinner vidare ut i våra vattendrag, sjöar och hav.

Gör miljön och framtida generationer en tjänst och välj biltvätten och miljömärkta bilvårdsprodukter.


Uppdaterad den: 20 apr 2015
  • Dela