Invigning av biogasstation i Kumla

Under måndagen invigdes tankstationen i Kumla. - Det här är ett viktigt steg i utvecklingen för oss på Biogasbolaget, säger Jens Isemo.

Karlskoga Energi & Miljös tillika Biogasbolagets VD Jens Isemo invigde den nya biogasstationen tillsammans med kommunstyrelsens ordförande i Kumla, Katarina Hansson. Det var inget band som klipptes utan Katarina Hansson tryckte på startknappen och tankade sin bil som en symbolisk gest som invigning av stationen.

- Jag har kört på biogas rätt länge, men jag är glad att nu kunna tanka här i Kumla, sa Katarina Hansson i samband med detta.

- Det här känns jätteroligt, säger Jens Isemo. Nu är vi i land med arbetet som har pågått ett år.

För att kunna skapa en marknad måste man ha en produkt, förklarar Jens vidare. Det är väldigt viktigt att vi tar initiativet och driver utvecklingen framåt. Vi är kommunägda och måste går före och skapa möjligheter för exempelvis den kollektiva trafiken. Biogasstationen här i Kumla är ett av de stegen.

Det avfall som sorteras i de bruna kärlen i Kumla transporteras till biogasanläggningen i Karlskoga där det omvandlas till biogas.

- För oss på Biogasbolaget är det här ett viktigt steg i utvecklingen, säger Jens Isemo. Tidigare transporterade vi biogas till Stockholm, det är inte en hållbar lösning. Vi vill producera och använda biogasen här i regionen. Sedan tidigare finns det stationer i Örebro och Karlskoga, och nu når vi även de södra delarna av regionen genom stationen i Kumla.

Kumla kommun kommer löpande att byta ut sin fordonspark mot gasbilar. Redan den här veckan levereras några gasbilar till socialförvaltningen, som ska använda dem i hemtjänsten.


Uppdaterad den: 18 aug 2015
  • Dela