Behållare för textilåtervinning

Nya behållare på Mosseruds återvinningsanläggning ska ge ökad återanvändning av textilier i Karlskoga.

Som ett led i att främja återbruk och minska mängden avfall som går till förbränning finns nu behållare för textilier på Mosseruds återvinningsanläggning. De textilier som tidigare har slängts bland brännbart kan nu få ett nytt liv.

Genom ett samarbete mellan Karlskoga Energi & Miljö och Myrorna placeras nu fyra behållare för textilier på återvinningsanläggningen. Istället för att slänga sina kläder, väskor, handskar, skärp etc. hemma i sopkorgen eller bland brännbart på tippen kan man nu istället slänga det i en avsedd behållare. Innehållet transporteras sedan till Myrornas produktionsanläggning i Karlstad där allt sorteras utifrån om det är helt och rent och kan säljas i någon av kedjans secondhand-butiker, eller om det är trasigt och istället ska återanvändas till exempelvis stoppning i bilsäten. Mindre än 10 procent av Myrornas insamlade textilier är oanvändbara och går vidare till förbränning. Överskottet från intäkterna av sålda plagg i butikerna går till socialt arbete för utsatta i samhället. 

Fram tills idag har slängda textilier förbränts på kraftvärmeverket i Björkborn där det omvandlats till fjärrvärme.

I samband med att de nya behållarna för textilier placeras på återvinningsanläggningen kommer även en container för inredningsartiklar att ställas dit. Den kommer på plats inom kort. Där kan man lämna små prylar för hemmet som man inte längre vill ha, såsom lampor, glas och prydnadssaker.


Uppdaterad den: 29 jun 2017
  • Dela