Så använder du el i hushållet

Energiförbrukningen kan delas upp i tre delar:

  •  Uppvärmning
  •  Varmvatten
  •  Hushållsel

Förbrukningen i en lägenhet är i genomsnitt 3 000 kWh per år och i en eluppvärmd villa förbrukas i genomsnitt 20 - 25 000 kWh per år.

Uppvärmningen står för 50-60 procent medan varmvatten och hushållsel svarar för vardera 20-25 procent. Observera att det varierar mycket beroende på hur huset är.

Hus som är nya eller välisolerade kräver betydligt mindre energi för att värma upp huset mot vad som krävs till äldre hus med sämre isolering. Om du dessutom  har installerat energieffektiva hushållsmaskiner, energisnål belysning och om varmvattenkranar och duschar är av modern vattenbesparande typ minskar energiförbrukningen ytterligare.

Hushållsel

Vi använder omkring 5 000 kWh hushållsel per år i en villa och i en lägenhet cirka 3 000 kWh. I stort sett beror skillnaden på att i villan tvättar man all tvätt i egen maskin. Den som bor i lägenhet har tillgång till en gemensam tvättstuga. Oftast är det också så att det är större utrymmen för matförvaring och mer belysning i villan.

Effekt x Tid = Energi

Exempel: En dammsugare på 1 000 W som används i en timme eller en 40 W glödlampa som är tänd i 25 timmar = 1 kWh

Bra att veta: Priset per kWh står på din elräkning.

Hushållselen kan delas upp i olika delar

Nedan kan du läsa mer om de olika delarna.

Läs mer om uppvärmning av vatten

Läs mer om tvätt och tork

Läs mer om matlagning

Läs mer om belysning

Läs mer om uppvärmning

Läs mer om övrigt


Uppdaterad den: 12 maj 2016
  • Dela

Mosseruds återvinningsanläggning

På Mosseruds återvinningsanläggning tar vi emot det mesta och som privatperson har du möjlighet att lämna ditt grovavfall gratis. Här hittar du öppettider och annan information.

Läs mer om Mosseruds återvinningsanläggning

Kontakta oss

Välkommen till oss på Karlskoga Energi & Miljö! Vi vill att det ska vara enkelt för dig att nå oss. Du kan besöka vår kundservice eller kontakta oss på olika sätt.

Läs mer om hur du kan kontakta oss.