Nyanslutningar Finnudden

Här hittar du information gällande nyanslutningar vid Finnudden.

Du kan nå oss på mail finnudden@karlskogaenergi.se när du har frågor som gäller nyanslutningar vid Finnudden.

Finnudden elanslutning

Löpande information kommer läggas upp på upp på denna sida under hela projektet.

Info 18-04-23

Vi har vid en kontroll av mätarna precis sett att de flesta av er nu även börjat använda lite el i stugorna vilket känns extra kul/härligt.

Vi har förstått att det tar lite tid att komma igång med allt inne hos er samtidigt som vi även varit lite oroliga för om alla kablar, skarvar skulle klara vintern, islossning etc.

Allt vi har kunnat kontrollera har sett riktigt bra ut hittills på alla ställen och vi har inte haft några störningar på det vi byggt i projektet efter spänningsättningen.

Vi har därmed också tänkt börja fakturera er för själva elanslutningen framöver. Vi kommer i första läget enbart ta med den tidiga avtalade  kostnaden för grund nyanslutningen. Och i nästa skede efter en dialog med var och en reglera det övriga som vi hanterat individuellt längs resan.

Tack så länge och en riktigt trevlig vår/sommar på er alla!

Info 18-04-20 

Kabel Finnudden

Nu är skylten där inkommande matningskabel kommer upp på plats ute vid Finnudden. Det som återstår här är nu endast att satta själva skylten på rätt höjd och fylla på med lite sten runt fundamentet samt i vattnet precis där kabeln går upp. 

Finnudden bild 2Nu har vi precis varit ute och inspekterat överfarten vid stugorna vid Kvarnängen. Vi ser att vi kommer behöva förstärka kanten med lite större sten/stenblock så att vattnet vid snösmältningen, och vid större skyfall, inte drar med sig grus och sand ner i bäcken och förstör överfarten.   

Finnudden bild 3

Naturen håller redan på att ta tillbaka marken efter allt grävande i projektet. Kommer det bara att börja växa lite vegetation och grönt där vi grävt så kommer man snart inte se mycket spår av all kabelförläggning.   

Info 17-06-05

Hoppas allt är bra med er i stugorna och att ni nu fått hjälp av era elektriker och kära vänner som bär kylskåp/frysar etc. Dvs så ni snart kan börja njuta av ett liv med driftsäker el hos er också. Det har varit en lång resa som jag tror startade redan kring 2010 för många av er. (Några kanske långt tidigare än så?).

Våra mätarkillar har nu varit ute och sett till att vi fått igång fjärrkommunikationen med alla mätare ute hos er. Ni som inte valt elleverantör aktivt har nu lagts upp hos elleverantören Karlskoga Energi & Miljö AB och vi kommer inom kort skicka i väg de första löpande fakturorna för både Elnät och Elhandel.

Det är fortfarande lite små jobb kvar i projektet för vår del samt all efterjustering invid stugorna där elkabeln grävts in.

När vi väl får lite mer resurser över hos oss på kontoret så kommer vi kontakta er alla för en personlig avstämning och därefter även börja fakturera själva anslutningsavgiften för respektive anläggning.

Har ni några frågor eller funderar över något så är det bara ni hör av er. Mvh//Pär N 

Info 17-04-28

Vädret har inte varit med oss så vi har inte hört så mycket från någon av er än så länge. Vi kommer i alla fall dra igång lite jobb nu i helgen och vi kommer även försöka få igång all kommunikation till elmätarna under kommande veckor. Hoppas bara inte isen lägger sig igen!

I samband med att ni börjar vilja använda elen ute i stugorna så behöver ni även välja en elhandlare för den el ni kommer konsumera framöver. Gör ni inget aktivt val så kommer ni läggas in som kund hos vårt elhandelsbolag. Det tar sen en 15 dagar om man vill ändra till något annat bolag. För att ni ska kunna uppge rätt Id nummer till er elhandlare så behöver ni få numret via oss först. Vi vill helst att ni mailar oss om detta eller andra ev. frågor via mailadressen nedan (gulmarkerad) så vi kan guida och förhoppningsvis hjälpa er snabbt och på det enklaste sättet. 

Info 17-03-31

Nu är våren snart här även om man får svårt att tro det om man kikade ut igår. Vintern har gått jätte fort för oss på Elnät och vi är nu i full gång med att planera in alla årets jobb och investeringar. Vi har fått besked att de flesta ute hos er vill starta med elen nu 1 april. Vi har redan varit ute och besiktat elanläggningarna och dokumenterat dessa men det återstår säkert en del detaljer och återställning. Så snart vädret tillåter kommer vi även se till att all kommunikation till era elmätare fungerar så det löper på med insamlingen av mätvärden också. Det är därefter viktigt att strömmen inte slås av före mätaren för då kommer vi behöva registrera det som ett fel och börja felsökning från vår sida. Några av er har önskat att vi dragit ut en 16A 3-fas handske utanför mätarskåpet så att ni kan koppla in ett tillfälligt byggskåp fram tills ni har installerat allt inne i husen också. Är det fler som önskar det så maila oss så snart som möjligt så försöker vi samordna och fixa detta vid ett lämpligt tillfälle så snart som möjligt. finnudden@karlskogaenergi.se  Har ni andra funderingar eller frågor så är det bara att ringa eller maila så ska vi förska hjälpa till så mycket det bara går. 

Info 16-12-16

Nu är alla anslutningar (1-8) också testade och spänningsatta. Vi behöver besked på när ni vill börja använda elen vid era fastigheter/stugor. Maila gärna oss ett besked på finnudden@karlskogaenergi.se .

Info 16-12-16

Stationen på Gotlandsudden är nu också testad och spänningssatt. Direkt till veckan så fortsätter vi att testa och spänningsätta de sista sjökablarna till Finnudden och in till viken söder om Gotlandsudden.

Dett innebär att ni redan nu kan börja fundera på när ni vill börja använda elen till era fastigheter/stugor. Vi kommer kontakta er stuga för stuga och vill få ett besked när ni vill att vi kör igång just er mätare/anslutning.

Info 16-12-15

Kvarnängen station och de tre anslutiningarna där spänningsatta idag. Imorgon fredag förtsätter vi med spänningsättning vid Gotlandsudden. Under början av nästa vecka så kommer vi kontakta de första anslutna kunderna för en dialog om när man vill komma igång med sitt abbonemang och användandet av el.

Info 16-12-05

Nu är vi snart på väg till Kvarnängen för att börja göra färdigt den sidan helt och hållet samt förhoppningvis spänningsätta de 3 fastigheterna där. När det är klart så kommer vi rulla över och dra igång station på Gotlandsudden samt servicen där. Till sist så  ger vi oss på fastigheten i viken och alla de på finnudden. Vi har haft mycket att göra sista veckorna och hoppas nu bara att vädret ska vara med oss de kommande veckorna så avslutet av projektet går snabbt och bra.   

Info 16-11-18

Heab:s avetablering klar och allt återställt så gott det går. Det sista sjökabelschaktet vid Bratta igen grävt. Under nästa vecka så kommer vi börja planera in jobben för att få ut och koppla in den sista nätstationen (Kvarnängen). Efter det så är det dags för den sista etappen i hela projektet - Kontroll före idrifttagning/Nödvändiga tester och till sist spänningssättning. 

Info 16-11-11

Nu är platsen/bädden för nätstationen paddad och utjämnad. Kablarna från sjön fram dit nedgrävda. Servicerna in till alla 3 fastigheterna klara och kabelskåpet till ena fastigheten helt klar. Eftermiddagen idag fredag har gått åt att samla ihop alla stora sten som grävts fram. På måndag ska de träd som tagits ner samlas ihop och de rotvältor/stubbar som varit i vägen bortforslats. Efter det så återstår en del tillsnyggning och en ev. justering av sjökabelskylt fundamentet innan vi kan börja avetablera oss och flytta maskiner och allt till den befintliga nätstationen vid Bratta. Där återstår att gräva igen sjökabelschaktet och installera högspänningskabeln   

Info 16-11-03

Ny överfart är nu klar och det går att få fram mtrl. hela vägen till där stationen är tänkt att placeras. Mycket berg direkt under översta jordlagret vid stationen och schaktet från sjön och upp dit har behövt flyttats ytterligare för att göra det möjligt att komma ner med kablarna i marken. Idag har vi börjat med schaktet till den första stuga/fastigheten. Förväntad snö och kyla de närmsta dagarna kan kommas att försvåra  återfyllnaden och återställningen en del närmsta veckan.  

Info 16-11-01

Nu är alla detaljer planerade på den östra stranden också. HEAB är etablerade och grävt färdigt första delen från vattnet upp till den befintiliga nätstationen vid Bratta. Efter det så har de flyttat ca 1 km söderut och grävt upp ett schakt från stranden och hunnit havvägs upp till där den nya stationen kommer placeras vid Kvarnängen. Det har varit rätt svår grävt hitills med mycket stora stenar och en hel del berg vilket innebär att vi behövt flytta en del schakt m.m. För att kunna komma fram med allt material m.m. för anslutningarna så kommer också en ny överfart över bäcken ordnas imorgon. (Den kommer då tåla mer vikt och se till att projektet förhoppningsvis flyter på snabbare framöver)    

Info 16-10-25

Dykarna har nu i söndags lagt rätt kabeln på botten vid kabelskarven samt skjutit ut skyddsrören i  vattnet första biten vid stranden där och lagt på cementvikter så den ligger stilla på botten. Vi har också varit i kontakt med de 3 fastighetsägarna som skall anslutas här och kommer inom kort gå igenom de sista detaljerna gällande grävningen vid och runt stugorna och bodarna hos dem. Ej fått bekräftat vilken dag HEAB etablerar sig än men skickat en påminnelse till dem nyss och förväntar mig ett besked under morgondagen.  

Info 16-10-20

Nu är nätstationen på plats och inkopplad vid Gotlandsudden. Den trasiga kabeln är skarvad och i släppt i vattnet igen. På söndag kommer vi ta hjälp av dykare igen för att säkerställa att den skarvade kabeln ligger bra på botten samt lägga på tyngder där det behövs från skarven in till land. Till veckan kommer vår entreprenör HEAB etablera sig i Bratta för att kunna slutföra landfästena direkt och efter det påbörja all grävning till den nya stationen och sedan in till de 3 sista fastigheterna som vill bli ansluta (se karta ovan och de 3 stjärnorna uppe till höger). 

Info 16-10-14

Allt är klart inför nästa vecka, kabelskarven är hemma, nätstationen fixad, platsen för stationen vid gottlandsudden förberedd.På måndag så kommer vi försöka dra ihop kablarna i sjön igen och förhoppningsvis skarva ihop den trasiga kabeln. Vi kommer på måndag även "reka" lite vid Gotlandsudden och försöka få ut stationen samt placerad den på rätt plats med hjälp av vår "Iller"/bandvagn.  

Info 16-10-07

Nu har vi äntligen fått besked att den speciella sjökabelskarven kommer i slutet på nästa vecka vilket innebär att vi direkt V42 kan återuppta jobben på den östra sidan av Åsbergsviken. Vi har även kontrollerat och diskuterat oss fram till en lösning för att få ut nätstationen till Gotlandsudden och tror vi vet hur vi sen får den på plats där ute. Förberedelserna är i full gång. Tyvärr så upptäckte vi att nätstationen var lite feltillverkad där kablarna skall gå in i stationen och det behöver tas upp ett antal hål och fixas lite innan vi kan skeppa ut den till udden. Det jobbet påbörjas nu direkt så förhoppningsvis så kommer vi kunna skeppa ut den till Eks under nästa vecka för att sen under nästkommande vecka (V42) få den på plats och installera allt klart där också. 

Info 16-09-30

Nu är alla fastigheter på finnudden inkopplade inkl. fastigheten ner i kärret/mossen. De två kabelskåpen på finnudden är klara och grävmaskinen kan flyttas tillbaka till Gotlandsudden igen.(sker troligen i helgen) Ett jätte tack till Eks som lånat ut grävmaskinen och flyttat den via sin flotte fram och tillbaka. Tyvärr var kabeln tvärs över Åsbergsviken så skadat så vi kommer behöva klippa bort en bit och skarva den i vattnet. Efter mycket diskussioner fram och tillbaka med kabelexperter så är kabeln nu avklippt och tätad, ena delen uppdragen på land på östra sidan och den andra är förankrad via en fender och en orange boj en bit ut vattnet i väntan på besked om lev. tid på skarv mtrl. Fram tills vi får ett lev. besked på kabelskarven står jobbet på östra sidan stilla. Direkt till veckan kommer vi försöka hitta det lämpligaste sättet att få över den ny glasfiber nätstationen till  Gotlandsudden och installera allt där.  

Info 16-09-25

Allt är klart inne i viken och grävmaskinen är nu flyttad till den sista fastigheten nere i kärret/mossen (Fastighet 3) och vi väntar på att få ett besked om och när vi kan använda Mikael/Heabs maskinist igen. (Grävningen vid Fastighet 3 tar troligen 2 heldagar om allt går bra)

Vi har även varit ute och dykt i stort sett  från 10:00-16:00 idag för att kontrollera kablarna och fixera samt justera dem där det behövs.

Det ser bra ut med sjökabeln på Finnudden (1st) , i viken innanför Finnudden (1 st), på Gotlandsudden (3 st) samt vid Bratta (1 st) dock först efter en hel del flyttning i sidled där.

Tyvärr var det lite värre med kablarna vid Kvarnängen på den östra sidan av Åsbergsviken.

  1. Kabeln som kommer från Bratta ligger rätt över ett sten parti vilket innebär att den kabeln behöver flyttas mer vinkelrätt ut från stranden en 30m och fler skyddsrör behöver på (troligen 3 st till)
  2. Kabeln som går ut till Gotlandsudden är skadad, troligen av amfibiebåten när den backade ut efter att kabelförläggningen var klar. Där behöver vi skarva kabeln i vattnet en 20-25 m ut och fler skyddsrör behöver på efter det (troligen 3 st till) Vi tar en diskussion internt hos oss under morgondagen så vi får se vilka alternativ som står till hands och hur och när vi går vidare med denna trasiga kabel.

Vår driftavdelning har ett planeringsmöte direkt kl. 7:00 imorgon och då kikar vi över resurserna så att vi får fram installatörer och röjare samtidigt som Heabs maskinist kan köra igång vid fastighet 3.

Info 16-09-21

Idag har vi utfört strandfästet och grävt in servicekabeln inne i viken på fastighet 2. Allt har gått bra och i morgon åker några av våra elektriker ut med kabelskåpet dit och förhoppniongsvis gör färdigt all installation samtidigt vid den platsen. Av okänd anledning så hade sjökabeln tyvärr smitit ut i vattnet en bit och vi får via båt och flytblock försöka lyfta upp kabeln igen alt. skarva den innan installationen kan färdigställas helt.  

Info 16-09-18

Till veckan börjar vi projektera och planera för nästa etapp gällande anslutningarna. Innebär grävning inne i viken innanför Finnudden och grävning i "kärret" söder om kanalen på Finnudden, samt ihopkoppling av kabel i kabelskåp och fasadmätarskåp på Finnudden.

Det börjar även bli dags att registrera era kommande elabonnemang i vårt kundinformationssystem, så var vänliga att maila in era uppgifter på finnudden@karlskogaenergi.se. Ange vem som ska stå för ert elabonnemang och uppge fullständiga kontaktuppgifter med namn, fakturaadress, telefonnummer, mobilnummer, mailadress etc. Vi har tidigare samlat in detta men ber er ändå skicka in uppgifterna då det gått en tid.

Kika på kartan ovan och ange också i mailet vilket fastighetsnummer (1-8) det gäller.  

Nedan har vi några fler bilder från förra veckans arbete.

Dimman ligger tät vid Finnudden Kabelgrav
Morgondimman ligger tät. En kabelgrav på Finnudden.
Grävmaskinen på väg ner till kanalen. Nätstation och strandfäste Finnudden
Grävmaskinen på väg ner till kanalen. Iordningsställande av plats för nätstation och strandfäste för sjökabel på Gotlandsudden
Färdigställt arbete, maskiner på väg hem  
Maskinerna på väg tillbaka efter utfört arbete  

Info 16-09-16

Nu är arbetet med förläggning av sjökabel klart och det har fungerat mycket bra. Det återstår fortfarande mycket jobb. Mer information och bilder kommer under vecka 38.

Grävmaskin på väg i land på FinnuddenGrävmaskinen på väg in på land på Finnudden.

Förläggning av sjökabel till Finnudden
Förläggning av sjökabel tvärs över Åsbergsviken.

Grabbarna från Falun med amfibiebåten
Grabbarna från Falun som hjälpt oss med sjökabelförläggningen.

Info 16-09-09

Förläggning av sjökabel startar måndagen den 12 september. Detta sker med amfibiebåt i samarbete med vår entreprenör HEAB. Arbetet kommer att pågå hela veckan.

Info 16-09-01

Arbetet kommer försenas en vecka pga att startmotorn på amfibiebåten gått sönder idag vilket innebär att vi kommer starta måndagen den 12/9 istället.

Info 16-08-26

Nu är äntligen är alla tillstånd från Länsstyrelsen klara för sjökabel förläggningen.

Den 5/9 kommer arbetet med förläggningen i vattnet och grävningen på Finnudden påbörjas och förhoppningsvis vara klar samma vecka. Det finns från och med idag fasadmätarskåp att hämta om man önskar sätta upp skåpet på sin fastighet själv. Kontakta Pär N på 070-6874447. För själva grävningen kommer vi använda vår ny kontrakterade entreprenör HEAB.

Info 16-07-28

Vi har precis fått klart med en entreprenörer som kan hjälpa oss med sjöförläggningen. De har endast tid att hjälpa oss under första veckan i september så det är den veckan som vi kommer försöka få till all förläggning i sjön samt det som skall göras med maskiner ute på plats på finnudden etc. Vi har i dagarna ansökt till Länstyrelsen om att få förlägga sjökabel samt sätta en nätstation i strandområde. Att vi får klartecken därifrån är en förutsättning för att kunna utföra jobbet. Besked från länsstyrelsen väntas under V32/33.

Alla elmätarskåpen är på plats hos vår mätarverkstad nu och de första skåpen kommer kunna färdigställas så fort personalen är tillbaka från semestern. Återkommer när vi vet lite mer.  

Inga mail med frågor etc. er har kommit in från er kunder. 

Info 16-07-06

Vi har innan midsommar (torsdagen) haft hit en av de entreprenörer som kanske kan hjälpa oss med sjöförläggningen. De har lovat att återkomma med ett besked denna vecka (V27) om de kan hjälpa oss och när i så fall. Vi har parallellt jagat fler alternativ på leverantörer och även nu kommit i kontakt med ett 3:e alternaativ.

Inga mail med frågor etc. er har kommit in från er kunder.   

Mötesanteckningar 16-06-02

Närvarande: Lena och Cege Kinell, Jenny Andersson, Peter Ek, Jorma Kojo, Göran Lundström, Per Olof Södergren. Pär Nilsson (Kga Elnät AB)

  • Kort information om bakgrund sen 2010/2011 och fram till status idag samt att tillstånd för sjöförläggning krävs och att grumling i vattnet inte får ske under vissa perioder med hänsyn till djurlivet.
  • Kort info om Kga Elnät: Prio, bemanning, förutsättningar, ny personal, sjukskriviningar etc. och att det varit svårt att få återkoppling från tilltänkt entreprenör för sjöförläggninghen pga. hög arbetsbelastning  
  • Information om allt framöver sker via Hemsida och mail finnudden@karlskogaenergi.se
  • Elnät beställer fasadmätarskåp och installerar mätare m.m. direkt och ok från kunder att vi återkomer när klart och respektive kund hämtar och sätter sen själv upp skåpet enligt tidigare bestämd placering. Elnät informerar direkt till respektive kund när skåp klart för leverans samt ser till att montage anvisningar lämnas över i samband med hämtning.
  • Svårt att bestämma sträckning i och med ständigt ändrade förutsättningar. (land via vatten eller kombination av dessa) Dock precis klar med 3 nya kunder på östra sidan av Åsbergsviken. En ny ägare till en av de stugor som tidigare tackat nej vilket innebär att vi nu även har med den elanslutning i viken innan för Finnudden.
  • Information om att det nu är helt klart att det blir totalt 8 st. nyanslutningar (6+1+1) via Finnudden men att det blir svårt att hinna klart allt förrän tidigast i höst.
  • Inget behov från kunderna att få tillbaka påskrivna avtal i dagsläget.    

Uppdaterad den: 20 apr 2018
  • Dela

Mosseruds återvinningsanläggning

På Mosseruds återvinningsanläggning tar vi emot det mesta och som privatperson har du möjlighet att lämna ditt grovavfall gratis. Här hittar du öppettider och annan information.

Läs mer om Mosseruds återvinningsanläggning

Kontakta oss

Välkommen till oss på Karlskoga Energi & Miljö! Vi vill att det ska vara enkelt för dig att nå oss. Du kan besöka vår kundservice eller kontakta oss på olika sätt.

Läs mer om hur du kan kontakta oss.