Energieffektivisering

Illustration organiskt hus.
Energieffektivisering är bra för den egna plånboken och bidrar till att samhället använder mindre resurser. Ofta kommer du långt genom att medvetet använda el och annan energi så smart som möjligt i din vardag.

Vad kan du göra?

Energieffektivisering är bra för den egna plånboken och bidrar till att samhället använder mindre resurser. Ofta kommer du långt genom att medvetet använda el och annan energi så smart som möjligt i din vardag.

Använder jag mycket eller lite el i förhållande till andra konsumenter?

Man brukar säga att följande årsanvändning av el är normalvärden för olika typer av hushåll:

  • Lägenhet: 2 000 kWh/år (huvudsakligen hushållsel)
  • Villa utan elvärme: 5 000 kWh/år
  • Villa med direktverkande el: 20 000 kWh/år

Variationerna är dock stora mellan hushållen. Har du till exempel tvättmaskin och torktumlare i lägenheten använder du troligen mer el än 2 000 kWh/år. Golvvärme i badrummet innebär också mer elanvändning.

Var kan jag få oberoende rådgivning om tillgängliga energieffektivisteringsåtgärder?

Karlskogas energi- och klimatrådgivare heter Pär Palonen och han håller till på biblioteket, du når honom på telefon 0586-617 10. Inriktningen på rådgivningen är opartisk, kostnadsfri och teknikneutral.

På Energimyndighetens hemsida kan du läsa mer om energi- och klimatrådgivare. Gå direkt till Energimyndigheten

För vanliga hushåll finns också många energispartips på Energimyndighetens hemsida Gå direkt till energispartips

På Energimyndighetens hemsida kan elkunden göra Energikalkylen. Det är ett enkelt sätt att identifiera vilka apparater och annat som drar energi. Gå direkt till energikalkylen

Exempel på olika sätt att energieffektivisera

I exemplen nedan har vi räknat med ett elpris på 1,50 kr/kWh.

Uppvärmning

Ungefär 60 procent av energianvändningen i hemmet går åt till uppvärmning. Det är viktigt att se över vilken typ av uppvärmning som passar huset bäst. Samtidigt är det viktigt att minimera värmeförlusterna som sker främst genom tak, golv, väggar, fönster och dörrar.

Golvvärme med el kostar ungefär 33 öre per kvadratmeter och dygn. Om du har 5 kvadratmeter med golvvärme och stänger av golvvärmen under juni, juli och augusti sparar du 152 kronor.

Belysning

En LED-lampa använder bara 20 procent av den el som en vanlig glödlampa behöver. Har du LED-lampor hemma ska du inte använda timer. Den drar nämligen mer el än vad lampan gör. Att ha en 7 watts-lampa tänd sex timmar per dygn i ett år kostar 23 kronor.

Kyl och frys

Det är skillnad på hur energieffektiva vitvaror är. Det är därför viktigt att se över det när du behöver köpa nya. Elkostnaden för en ny kyl är cirka 1,18 kr/dygn och en ny frys är cirka 1,34 kr/dygn. En ny kyl eller frys behöver cirka 80 procent mindre el än en 15 år gammal.

Dusch

Elkostnaden för att duscha i tio minuter är drygt sex kronor. Om du duschar fem minuter korstare om dagen kan du spara 1100 kronor per år. I många lägenheter ingår dock varmvatten i hyran.

Disk

Att diska i diskmaskin istället för under rinnande vatten sparar både energi och vatten. Elkostnaden för en disk i diskmaskin är cirka 1,50 kronor.

Tvätt

I genomsnitt tvättar vi 200 gånger per år. En 60-graderstvätt kostar cirka 1,50 kronor i elkostnad. Kör du istället tvätten på 40 grader så halveras energimängden och därmed också elkostnaden. Du sparar då 150 kronor per år.

Elkostnaden för att torka tvätt i tumlare är cirka 1,50 kronor per kilo. Många torktumlare rymmer sex kilo vilket ger en elkostnad på nio kronor per torkning. Om du istället lufttorkar de 200 tvättarna så sparar du 1800 kronor per år.

Mediautrustning

De flesta elektronikprylar har blivit energieffektivare med åren. Dock inte de senaste spelkonsolerna. Att låta en SP4 stå i standby-läge kostar cirka 85 kronor per år, ett XBox One hela 150 kronor.


Uppdaterad den: 24 maj 2016
  • Dela

Mosseruds återvinningsanläggning

På Mosseruds återvinningsanläggning tar vi emot det mesta och som privatperson har du möjlighet att lämna ditt grovavfall gratis. Här hittar du öppettider och annan information.

Läs mer om Mosseruds återvinningsanläggning

Kontakta oss

Välkommen till oss på Karlskoga Energi & Miljö! Vi vill att det ska vara enkelt för dig att nå oss. Du kan besöka vår kundservice eller kontakta oss på olika sätt.

Läs mer om hur du kan kontakta oss.