Tanka bilen ur soptunnan

Hushållsavfallet som du lägger i den bruna tunnan rötas till biogas. I regionen har vi två tankstationer, en i Karlskoga och en i Kumla.

Biogas är ett av de mest miljövänliga drivmedlen du kan välja. Biogasanläggingen där matavfallet rötas drivs av Biogasbolaget som är samägt av Karlskoga, Örebro och Kumla kommuner. Det är en stor investering för en renare miljö som kommunerna har gjort tillsammans.

Kumlas stadsbussar ska gå på biogas redan från starten och successivt byts kommunernas fordon till biogasfordon. Personbilar som går på biogas har också en vanlig tank som reserv om gasen inte räcker till. Du kan i regel köra 20 till 45 mil på en full gastank, beroende på vilken bilmodell du har valt. Tar gasen slut kan du köra ytterligare 20 till 70 mil på bensin. Det tar lika lång tid att tanka gas som bensin.

Att köra på biogas är en vinst för både miljön och ekonomin. Biogas är cirka tio procent billigare än bensin, sänker utsläppen av koldioxid med 90 procent samt har 40 procent reducerat förmånsvärde för tjänstebilar. Privatpersoner slipper fordonsskatt under bilens fem första år.

5 Myter om gasbilar

Myt: Gas är farligt och gasbilar kan explodera.
Verklighet: Gasbilar är minst lika säkra som bensin- eller dieselbilar. Metangas (biogas) är en giftfri gas och skulle den läcka ut vid en olycka så stiger den upp och blandar sig med luften. Vid ett eventuellt läckage under drift finns automatiska avstängningsskydd.

Myt: Gasbilar är sega och slöa.
Verklighet: Du märker ingen skillnad mellan en gasbil och en bensinbil.

Myt: Man kan bara köra korta sträckor, räckvidden är dålig.
Verklighet: Du kan köra mellan 20 och 70 mil på en tank beroende på modell + reservtanken med bensin som den slår över till automatiskt när gasen är slut.

Myt: Gasbilen har inget bagageutrymme för tanken tar all plats.
Verklighet: Gasbilar har samma utrymme och utseende som en bensin- eller dieselbil av samma märke.

Myt: Det är svårt och tar tid att tanka.
Verklighet: Det är lika enkelt och går lika snabbt att tanka en gasbil som en bensin- eller dieselbil.

Källa: Kumla växer, en tidning från Kumla kommun

 

Sugen på att köpa gasbil? Gå direkt till gasbilen.se där finns en lista med bilmodeller som går på gas. Det finns även begagnade gasbilar på marknaden.


Uppdaterad den: 25 maj 2016
  • Dela

Mosseruds återvinningsanläggning

På Mosseruds återvinningsanläggning tar vi emot det mesta och som privatperson har du möjlighet att lämna ditt grovavfall gratis. Här hittar du öppettider och annan information.

Läs mer om Mosseruds återvinningsanläggning

Kontakta oss

Välkommen till oss på Karlskoga Energi & Miljö! Vi vill att det ska vara enkelt för dig att nå oss. Du kan besöka vår kundservice eller kontakta oss på olika sätt.

Läs mer om hur du kan kontakta oss.